Thaise keuken

Typerend voor de Thaise keukens is dat deze draait rondom het gebruik van rijst (thais: khao) als basisvoedsel. De volkeren in Centraal-Thailand en Zuid-Thailand gebruiken nu voornamelijk een geurige, semidroge en langkorrellige rijst, jasmijnrijst  genoemd, en met een lichte jasmijngeur. De volkeren in het noorden en noordoosten van Thailand gebruiken traditioneel veel kleefrijst maar met de toenemende centralisering van de Thaise staat en cultuur gedurende de laatste eeuw, neemt de jasmijnrijst ook hier gestaag toe.
De  handelsbetrekkingen met China en de vele emigranten van hieruit naar Thailand hebben een grote stempel gedrukt op de hedendaagse Thaise keuken. Vele Chinezen hebben zich in de loop der eeuwen gevestigd in Thailand, zodanig dat zij nu rond een vijfde van de bevolking van Thailand uitmaken. De meeste van deze Chinese Thai komen oorspronkelijk uit Chaozhou en Shantou en spreken het dialect. Veel ingrediënten en gerechten zijn door Chinezen meegenomen naar Thailand zoals de sojaboon en sojaproducten (o.a. sojasaus en tofoe). Ook is de vervaardiging van noedels met de Chinezen meegekomen en vanlt niet meer weg te denken in heel Thailand: bami, mihoen, mie, glasmie en andere Chinese noedelsoorten worden nu door alle Thais ook wekelijks gegeten.



Thaise sate

Omschrijving van het recept:
Vleesgerecht.

Bereidingstijd van het recept:
1 uur en 25 minuten

Ingrediënten voor dit recept:
750 gram Varkenshaas, 2 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels gembersiroop, 3 tenen knoflook, 2 theelepels verse gember, 1 eetlepel oregano, 2 eetlepels kerriepoeder

Bereiding / Instructies:


  1. Snijdt het varkensvlees in blokjes van 2 bij 2 centimeter.
  2. Doe ze in een ruime kom en voeg daar de ketjap, gembersiroop, knoflook, gember oregano en kerriepoeder bij, laat met regelmatig omscheppen een uur intrekken.
  3. Zet 5 minuten voor het verstrijken van het uur houten satehprikkers in een glas lauw water, dit voorkomt splintervroming bij het rijgen van het vlees.
  4. Rijg het vlees per 3 of 4 stukjes aan de stokjes, houdt ongeveer een duimkootje ruimte om de stokjes vast te kunnen pakken.

Verwarm een grillpan en leg daarin de stokjes, na 2 minuten de stokjes draaien, dit 2 keer doen en dan de stokjes afblussen met Kikoman sojasaus, direkt uit de pan halen en serveren met bv satehsaus en knoflooksaus.


garnalen met mihoen
Omschrijving van het recept:
Een lekker lichtverteerbaar gerecht voor 2 personen.

Bereidingstijd van het recept:
Bereidingstijd: 15 minuten.

Ingrediënten voor dit recept:
150 gram mihoen,
2 sjalotjes of 1 kleine ui,
1 teentje knoflook,
1 of 2 bosuitjes,
2 eetlepels olie,
1/4 liter kippebouillon uit een pot of van tabletten,
1 eetlepel sojasaus of ketjap,
een paar druppels tabasco,
1 tot 2 theelepels maizena,
200 gram grote garnalen,
100 gram tauge,
desgewenst partjes citroen of limoen om te garneren.

Bereiding / Instructies:


  1. Zet de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking
    in heet water en laat het goed uitlekken.
  2. Snipper de sjalotjes of de ui en de knoflook fijn.
    Snijd de schoongemaakte bosuitjes in schuine ringetjes.
  3. Verhit de olie in een wok of koekenpan en laat de sjolot of de ui
    en de knoflook glazig fruiten.
  4. Voeg de bouillon, de sojasaus (of ketjap) en de tabasco toe en bind
    de saus met de aangeroerde maizena.
  5. Schep er de garnalen en de mihoen door en laat kort doorwarmen.
  6. Schep er de tauge door en laat nogmaals kort doorwarmen.
  7. Bestrooi met de bosuitjes en schep in een voorverwarmde schaal.

Garneer desgewenst met partjes citroen of limoen.


echte Thaise biefstuksalade
Omschrijving van het recept:

Salade voor 4 personen

Bereidingstijd van het recept:

Ingrediënten voor dit recept:
1 kleine koolrabi,
100 gr winterpeen,
200 gr biefstuk,
1 kleine ui,
3 eetlepels olie,
1 1/2 eetlepel basil curry paste,
zout,
peper,
10 blaadjes verse kruizemunt,
2 eetlepels citroensap,
1 eetlepel suiker,
2 eetlepels vissaus,
(5 takjes koriander).

Bereiding / Instructies:


  1. Snijd de koolrabi, wortel en het vlees in smalle reepjes en de ui in dunne
    ringen.
  2. Roerbak in een wok in 1 eetlepel olie de koolrabi, wortel en ui +- 5 minu-
    ten.
  3. Doe het groentemengsel over in een schaal.
  4. Bak in de wok in nog 1 eetlepel olie de curry paste +- 1 minuut.
  5. Voeg het vlees toe, roerbak het +- 2 minuten en schep het door de groenten.
  6. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Hak de munt en schep die erdoor.
  8. Roer een sausje van 1 eetlepel olie, citroensap, suiker en vissaus en schep
    dit door de salade.
    (Knip de koriander erboven fijn).


kip + gember uit Thailand
Omschrijving van het recept:
Een heerlijke kip gemaakt op Thaise wijze.

Bereidingstijd van het recept:
Bereidingstijd: 20 minuten.

Ingrediënten voor dit recept:
2 eetlepels olie,
2 teentjes knoflook (geperst),
2 sjalotjes (gehakt),
350 gram kipfilet (in dunne reepjes),
5 centimeter verse gemberwortel (geschild en fijngesneden),
2 citroenblaadjes (fijngesneden),
60 gram ongezouten cashewnoten,
120 gram kouseband of sperziebonen (in stukjes van 5 cm),
1 paprika (reepjes),
90 gram waterkastanjes (schijfjes),
3 eetlepel vissaus,
1 eetlepel suiker.

Bereiding / Instructies:


  1. De sjalotjes en de knoflook in olie fruiten tot ze glazig zijn.
  2. De kip toevoegen tot deze wit geworden is.
  3. Gember, citroenblaadjes, cashewnoten, kouseband (of bonen), paprika en waterkastanjes toevoegen.
    5 minuten roerbakken, tot groenten gaar en knapperig is.
  4. De vissaus en suiker er doorheen roeren.

Serveer het gerecht met rijst.


Thaise viscurry
Omschrijving van het recept:
Heerlijke curry met een milde smaak.

Bereidingstijd van het recept:
20 minuten bereiding25 minuten oventijd

Ingrediënten voor dit recept:
2 rode paprika's
400 gram koolvis
2 eetlepls currypasta
375 mililiter gezeefde tomaten
400 mililiter kokosmelk
500 gram naanbrood
600 gram sperziebonen

Bereiding / Instructies:


  1. Oven voorverwarmen op 225 graden.
  2. Paprika's schoonmaken en in ringen snijden. Ringen paprika op de bodem van een ovenschaal leggen.
  3. Koolvis insmeren met currypastaen op de paprika's leggen.
  4. In een pan de gezeefde tomaten en kokosmelk verwarmen.
  5. Mengsel over de vis gieten en de schaal afdekken.
  6. Vervolgens 25 minuten in de oven gaar laten worden en opdienen met naanbrood en gekookte sperziebonen.


Op onderstaande website kunt u meer informatie vinden over Thailand:

http://thailand.jouwpagina.be
Thaise Recepten