Spaanse keuken


De Spaans keuken is één van de belangrijkste grondleggers van het gezonde eten In feite bestaat de Spaanse keuken uit vele regionale keukens, zoals de Catalaanse, Galicische of Baskische keukens die allen onderling sterk verschillen. De Spaanse keuken zoals men die in andere landen kent bestaat meestal uit niet veel meer dan paella, tortilla, tapas zoals patatas bravas en een aantal worstsoorten zoals chorizo. In werkelijkheid gaat het echter om een enorm gevarieerde hoeveelheid verschillende regionale keukens die hun succes vooral halen uit de overvloed aan dagverse producten die men in het land vindt. Buiten dat houdt de Spaanse bevolking zelf haar eigen culinaire keuken in stand, in vergelijking met andere Europese landen bestaat er een grote voorkeur voor verse productie van goede kwaliteit in tegenstelling tot bijvoorbeeld kant en klaar producten of voorverpakte groenten en fruit, die zijn in Spanje bijna niet te vinden simpelweg omdat de Spanjaard dit niet accepteerd. Spanje is ook een van de landen waar de meeste vis wordt verwerkt in diverse gerechten.

asperge-artisjok salade
Omschrijving van het recept:

Een kleurrijke salade met veel smaak.

Bereidingstijd van het recept:
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 10 minuten.

Ingrediënten voor dit recept:
1 bosje verse asperges, 130 gram sperziebonen, 150 gram champignons,
5 artisjokharten, gemarineerd of uit blik, 30 gram boter, 1/2 theelepel milde paprikapoeder,
2 teentjes knoflook, in dunne schijfjes, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels citroensap,
mespunt zwarte peper, 2 eetlepels fijngehakte munt.

Bereiding / Instructies:


  1. Snijd de asperges in stukken van 5 centimeter. Haal alleen de steeltjes van de boontjes.
    Snijd de champignons in tweeen en artisjokharten in vieren.
  2. Vul een pan voor de helft met water en breng dit aan de kook. Leg de asperges
    en boontjes, in het kokende water, tot ze knalgroen zijn. Van het vuur nemen en in een kom ijswater dompelen tot
    ze goed zijn afgekoeld. Afgieten.
  3. Verhit boter in een pan, daarin paprikapoeder en knoflook 1 minuut bakken.
    Bak de champignons 2-3 minuten mee. Van het vuur nemen.

Olie, citroensap, peper en munt goed vermengen in een kleine kom. Doe asperges, bonen, champignons en artisjokken in
een middelgrote kom. Giet oliemengsel erover en meng alles goed.
Salade overdoen in een schaal.


echte Spaanse paella
Omschrijving van het recept:
Eenpansgerecht uit Spanje voor 4-6 personen

Bereidingstijd van het recept:
Voorbereidingstijd: 25 minuten Kooktijd: 20 minuten

Ingrediënten voor dit recept:
1 eetlepel olijfolie, 4 kippebouten ontbeend en in 4
stukken gesneden, 1 grote rode paprika in blokjes,
1 eetlepel gehakte peterselie, 425 gram fruits de mer,
2 koppen langkorrelige rijst, 1 eetlepel olijfolie extra,
2 teentjes knoflook geperst, 1 middelgrote ui in
reepjes, 1/2 theelepel kurkama, 1 liter kippebouillon,
1 kop diepvriesdoperwten, 125 gram salami in dunne
plakjes, 1 citroen in 6 schijfjes.

Bereiding / Instructies:


  1. Verhit olie in een grote pan met dikke bodem.
    Kip toevoegen en op matig vuur in 2-3 minuten
    guidbruin bakken (eenmaal keren). Kip uit de pan nemen
    en op keukenpapier laten uitlekken. Doe paprika
    peterselie en fruits de mer in de pan en roer 1 minuut
    op matig vuur. Mengsel uit de pan nemen en apart zetten.
  2. Rijst 10 minuten in koud water weken, afgieten,
    onder koud water afspoelen, nogmaals afgieten.
  3. Extra olie in de pan verhitten en ui toevoegen
    en 1 minuut op matig vuur goudbruin bakken.
    Doe de rijst erbij, roer goed en zorg ervoor dat alle
    korrels bedekt worden met olie. Kurkuma en bouillon erdoor
    roeren, pan afdekken met sluitend deksel.
  4. Breng de bouillon langzaam aan de kook, eenmaal roeren.
    Vuur lager zetten en 8-10 minuten afgedekt laten pruttelen.
    Kip bovenop de rijst leggen, afdekken en nog 10
    minuten op laag vuur bakken.
  5. Voeg het paprika-mengsel, doperwten en salami
    toe. Afdekken en 8-10 minuten op laag vuur bakken,
    tot bijna al het vocht is opgenomen.

Van het vuur halen. 5 minuten afgedekt laten
staan tot al het vocht opgenomen en de rijst gaar is.
Met een vork de rijst losroeren en direct op
een platte schaal serveren, gegarneerd met
schijfjes citroen.



stoofschotel uit Spanje
Omschrijving van het recept:
Een simpele stoofschotel gevuld met aardappel, vlees en paprika.

Bereidingstijd van het recept:
Bereidingstijd: 40 minuten.

Ingrediënten voor dit recept:
Magere hamlappen,
Aardappelen,
Groene paprika('s),
Tomaat,
3 a 4 boullionblokjes (kip),
Klein flesje witte wijn,
2 blaadjes laurier,
paar draadjes safraan,
peper,
olijfolie,
knoflook naar smaak.

Bereiding / Instructies:


  1. Voorbereiding:
  2. Schil en was de aardappelen en snijd deze in blokken van ongeveer 2 centimeter.
    Snijd de paprika ook in blokken.
    Snijd het vlees in blokken en doe hier een beetje peper naar smaak op.
  3. Neem een eierdopje met wat warm water en week hier de safraan in.
  4. Maak de boullion in een aparte pan.
  5. Bereiding:
  6. Bak het vlees in een grote braadpan in een laagje olijfolie totdat het goed is
    dicht geschroeid.
  7. Op dit moment kan de geperste knoflook erbij, omdat olijfolie zeer heet wordt en we willen
    niet dat deze verbrand.
  8. Als de knoflook glazig is de bouillion erbij gieten.
  9. Nu kan de paprika en aardappelen erbij.
  10. Ook het water met de safraandraadjes en de laurierblaadjes kunnen er nu in.
  11. Laat het water warm worden totdat het licht kookt.
  12. Na ongeveer 10 minuten giet je de witte wijn erbij.
  13. Op het moment dat de aardappelen bijna gaar zijn (door er met een vork in te prikken blijven ze nog
    net hangen) snijd je de tomaat en ontdoe je deze van de inhoud,
    enkel het vuchtvlees van de tomaat wordt toegevoegd aan de stoofschotel.

Laat het geheel nog even koken tot aardappel helemaal gaar is en de tomaat in het
gerecht 'verdwenen' is.


rijst met receptuur uit Valencia
Omschrijving van het recept:

Gerecht voor 4-6 personen

Bereidingstijd van het recept:
Voorbereidingstijd: 10 minuten Kooktijd: 15 minuten

Ingrediënten voor dit recept:
1,25 kop langkorrelige rijst, 1 eetlepel olijfolie,
15 gram boter, 1 middelgrote ui gesnipperd,
2 theelepel fijngeraspte sinaasappelschil, 1,25 deciliter
sinaasappelsap, 1,25 deciliter sherry, 3,75 deciliter
kippenbouillon.

Bereiding / Instructies:


  1. Rijst 10 minuten in koud water weken, afgieten,
    afspoelenen weer afgieten.
  2. Verhit op een matig vuur olie en boter in een pan.
    Ui toevoegen en goubruin en zacht bakken; voeg rijst
    toe en zet het vuur laag. Roer de rijst 2 minuten
    tot hij goudkleurig is.
  3. Sinaasappelschil, sinaasappelsap, sherry en
    bouillon toevoegen en goed afgedekt aan de kook
    brengen; eenmaal roeren. Vuur laag zetten en
    afgedekt 8-10 minuten laten pruttelen tot
    bijna al het vocht is opgenomen. Van het vuur
    halen en 5 minuten afgedekt laten staan tot al het
    vocht is opgenomen.

Met een vork de rijst losroeren en opdienen.


Zarzuela
Omschrijving van het recept:

Typisch Spaans gerecht die ook in de restaurants word geserveerd.

Bereidingstijd van het recept:

Ingrediënten voor dit recept:
500 gram kabeljauwfilet,
500 gram schelvisfilet,
250 gram mosselen,
1 deciliter olijfolie,
2 in ringen gesneden uien,
4 teentjes knoflook uit de knijper,
2 rode paprika's,
2 tomaten
1/2 fijngesneden Spaanse peper zonder zaden,
50 gram rauwe ham, in reepjes gesneden,
50 gram gemalen ontvelde amandelen,
1 laurierblad,
1 theelepel gemalen zwarte peper,
4 deciliter droge witte wijn,
1 theelepel citroensap.

Bereiding / Instructies:


  1. Bestrooi de vis met wat zout.
  2. Verhit de olie in de paellapan en fruit hierin de ui en de knoflook
    lichtgeel. Snijd de paprika in ringen en verwijder de zaadlijsten en
    zaadjes. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en hak het
    vruchtvlees fijn. Laat de paprika, tomaten en Spaanse peper 5 minuten met
    de ui en de knoflook meefruiten.
  3. Voeg dan de ham, amandelen, laurier, zout en peper toe en laat het mengsel
    inkoken.
  4. Giet er daarna 5 dl water, de wijn en enkele druppels citroensap bij en
    roer alles goed om.
  5. Voeg de vis toe en laat het geheel 8 minuten koken.
  6. Voeg de gewassen mosselen toe (geen open exemplaren!) en laat nog 5-6
    minuten koken.
  7. Serveer de zarzuela in de pan.
  8. Deze schotel kan gevarieerd worden met vele vissoorten en schaaldieren,
    zoals garnalen, tarbot, langoustines, krab en inktvis.