Home » Nederlandse keuken

Nederlandse keuken

De Nederlandse keuken is met name geïnspireerd door het landbouw- en veeteeltverleden van Nederland. Alhoewel de keuken per streek kan verschillen met specifieke producten, zijn er een aantal typisch Nederlandse gerechten en ingrediënten. Nederlandse gerechten zijn vaak robuust en gezond, afgestemd op de (van vroeger uit) doorgaans zware werkzaamheden.

De Nederlandse keuken heeft ook veel invloeden van buitenaf meegekregen. Dit komt door het zeevaart verleden waar veel andere landen werden aangedaan. Daardoor zijn er veel gerechten met een Indische of Surinaamse oorsprong ontleend en ook uit andere Europese keukens zijn de diverse gerechten of speciefieke ingrediënten overgenomen.



bloemkooltaart

Omschrijving van het recept:
Een vegetarische gerecht.

Bereidingstijd van het recept:
Bereidingstijd: 45 minuten.

Ingrediënten voor dit recept:
ca. 8 plakjes bladerdeeg ,
1 flinke bloemkool,
doosje champignons,
2 uien,
2 teentjes knoflook,
olie,
2 eieren,
150 geraspte belegen kaas,
scheutje ketjap (manis),
vers gemalen peper.

Bereiding / Instructies:


  1. Laat het bladerdeeg ontdooien en warm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de bloemkool in stukjes, breng ze met wat water aan de kook en laat ze op een laag vuur ca. 5 minuten koken.
    Snijd de champignons in plakjes en laat ze in een koekenpan in hete olie snel bruin en net gaar worden.
  3. Haal de champignons uit de pan en voeg een klein beetje olie toe.
  4. Snijd de uien en knoflook in stukjes en fruit ze in de olie.
  5. Klop ondertussen de eieren met geraspte kaas, de peper en ketjap en bekleed een springvorm met de bladerdeeg.
  6. Voeg de gare bloemkool en champignons toe aan de uien en knoflook en roer alles stevig door elkaar.
  7. Doe dit in de springvorm en giet het ei-mengsel er overheen.

Bak de taart in ca. 30 minuten goudbruin in de oven.


biefstukreepjes met verse sla en romige kaassaus
Omschrijving van het recept:

Een bijzonder smakelijk gerecht, wat in een
tiental minuten op tafel staat.

Bereidingstijd van het recept:
ca. 10 minuten

Ingrediënten voor dit recept:
2 kropjes sla (bv eikebladsla,
300 gram biefstuk,
1 1/2 eetlepel olie,
2 eetlepels ketjap manis,
2 dl creme fraiche,
75 gram geraspte belegen Goudse kaas,
peper.

Bereiding / Instructies:


  1. Was de sla, slinger de blaadjes droog. Snijd de
    biefstuk in reepjes.
  2. Verhit de olie in een (zware)
    koekenpan en bak hierin, op hoog vuur, de reepjes
    vlees al omscheppend in ca. 2 minuten bruin.
  3. Roer de ketjap erdoor en neem de pan van het vuur.
  4. Verwarm de creme fraiche en laat hierin, al roerend
    de kaas smelten.
  5. Breng de saus op smaak met wat peper.

Verdeel de sla over 4 borden en leg de biefstuk
erop. Giet de warme kaassaus over het geheel
en serveer meteen.


oerhollandse broccolischotel
Omschrijving van het recept:

Heerlijke, makkelijke ovenschotel, die zelfs bij kinderen in de smaak valt.

Bereidingstijd van het recept:
Voorbereiding: 10 minuten. In de oven ongeveer 25 minuten.

Ingrediënten voor dit recept:
450 gram broccoli,
1 blik kipragout,
400 gram kipfilet in blokjes,
creme fraiche,
kerriepoeder,
geraspte kaas.

Bereiding / Instructies:


  1. Snij de broccoli in kleine roosjes, gebruik ook de steeltjes, kook de broccoli 5 minuten.
  2. Zout de kipfilet, bak ze bruin in hete boter en leg ze in een ovenschaal.
  3. De broccoli er bovenop. Daarna vermeng je de creme fraiche, kipragout en een eetlepel keriepoeder door elkaar.
    Deze saus gaat eroverheen en daaroverheen geraspte kaas.
  4. De schaal in de oven zetten -225 graden- en 25 minuten later is het klaar.

Heerlijk met gebakken krieltjes!


traditionele hete bliksem
Omschrijving van het recept:
aardappel/appel/spekjes/schotel.

Bereidingstijd van het recept:
ongeveer 1 1/4 uur

Ingrediënten voor dit recept:
1 kilo goudreinetten
500 gram handperen (niet te hard)
2 kilo aardappelen
400 gram dobbelsteenspekjes
nootmuskaat, zout en peper.

Bereiding / Instructies:


  1. Schil de appels en de peren, bak de spekjes even flink aan en doe er dan de appels en peren bij.
  2. Schil de aardappelen, kook ze en maak er puree van.
  3. Doe de inmiddels tot moes gekookte appelen, peren en spekjes door de puree - even stampen.

Kruiden naar smaak toevoegen.
Eenvoudig maar verrukkelijk!


lekkere hutspot
Omschrijving van het recept:
Een heerlijk Hollands voor de koude dagen

Bereidingstijd van het recept:

Ingrediënten voor dit recept:
600 gram klapstuk
3 deciliter water
1 eetlepel zout
1 1/2 kilo aardappelen
1 1/2 kilo winterwortelen
400 gram uien
100 gram boter of margarine
1 deciliter melk

Bereiding / Instructies:


  1. Breng liet water met het zout aan de kook en laat de klapstuk hierin circa 1 uur koken. Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken, van ongeveer gelijke grootte. Maak de winterwortelen en de uien schoon en snijd ze klein.
  2. Voeg de aardappelen, de wortelen en de uien aan het vlees toe en breng de massa weer aan de kook.
  3. Laat die 30 minuten doorkoken tot alles gaar is. Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
  4. Schenk het eventuele kookvocht af en bewaar dit.
  5. Stamp de aardappelen en groenten goed fijn en meng alles goed dooreen. Breng de melk met de boter of margarine aan de kook en roer dit door de hutspot.
  6. Als de stamppot te droog is, kan het met het kookvocht wat smeuïger worden gemaakt.
  7. Snijd de klapstuk in kleine stukken en meng dit door de hutspot.