Italiaanse keuken


De Italiaanse keuken is niet alleen in Nederland erg bekend maar ook in de rest van de wereld. In ons zijn tal van Italiaanse gerechten volledig ingeburgerd. Iedereen kent onderhand pizza, macaroni (maccheroni), spaghetti, lasagne en tiramisù. De Italiaanse keuken is authentiek. Er worden doorgaans niet te veel ingrediënten gebruikt en de bereiding van de gerechten is niet al te moeilijk. De eveneens geroemde Franse keuken is veel complexer. Toch is het erg moeilijk de Italiaanse gerechten buiten Italië na te maken. De smaak van de bestanddelen in de gerechten blijft goed herkenbaar en het dus heel belangrijk is dat er verse ingrediënten worden gebruikt van zeer goede kwaliteit. Groenten en fruit worden alleen in het seizoen gegeten en alleen wanneer ze op hun lekkerst zijn. Buiten Italië is het moeilijk aan die ingrediënten te komen. Vaak moeten we in Nederland onze toevlucht nemen tot slappe alternatieven en is de smaak meteen heel anders. Neem de tomaat. In Italië zijn tomaten zongerijpt, hebben ze een vol aroma en bevatten ze weinig water. Zulke tomaten zijn in Nederland onvindbaar. Het blijft dus behelpen in Nederland, al worden steeds meer Italiaanse producten ook in de Nederlandse supermarkten verkocht.
Uiteraard is het aantal gerechten dat er te bedenken valt, ook in Italië, onuitputtelijk. Op deze pagina beperken we ons tot enkele gerechten. De één is iets bekender dan de ander.



gehaktballetjes met tomatensaus en krenten
Omschrijving van het recept:
De titel zegt het al! Lekker met broccoli en pasta

Bereidingstijd van het recept:
30 minuten bereiden30 minuten sudderen

Ingrediënten voor dit recept:
3 ons gehakt,
1 zakje gehaktmix,
1 ei,
1 handje krenten,
2 handjes parma kaas (geraspt),
1 groot blikje tomatenpuree,
zout peper en suiker (om de bittere smaak van de tomatenpuree weg te nemen) naar smaak.

Bereiding / Instructies:

  • Doe het gehakt, het ei, de gehaktmix, de krenten en de kas in een schaal en kneed het goed door.
  • Maak balletjes ter grootte van een golfbal.
  • Bak de balletjes in boter of olie zachtjes gaar.
  • Maak ondertussen van de tomatenpuree aanglengd met 2 delen water een gladde saus.
  • Voeg zout, peper en suiker toe voor de juiste smaak.
  • Doe de gehaktballetjes in de saus en laat het 30 minuten pruttelen.

Nu heb je de tijd om de bijgerechten te bereiden.




Canneloni met gehakt, snijbonen en abrikoos
Omschrijving van het recept:
Pastagerecht voor 2 a 3 personen

Bereidingstijd van het recept:

Ingrediënten voor dit recept:
25 gram boter,
6 gedroogde abrikozen,
300 gram gesneden snijbonen,
50 gram ontbijtspek,
300 gram gehakt,
2 eetlepels rozijnen,
2 eetlepels tomaten ketchup,
1 ei,
1 mespunt kardemom,
1/2 theelepel oregano,
18 pijpjes canneloni (voorgekookt),
1 zakje bechamelsaus (1/4 liter),
4 1/4 deciliter melk,
1/8 liter crème fraîche,
75 gram jonge kaas.

Bereiding / Instructies:


  1. Snij abrikozen in kleine stukjes, roerbak de snijbonen met de
    spekblokjes op hoog vuur.
  2. Kneed het gehakt, abrikoos, rozijn, tomaten
    ketchup, ei, zout, peper, kardemom en oregano, meng de gebakken
    snijbonen en spekjes erdoor.
  3. Vul de pijpjes en leg ze in een schaal.
  4. Bereid de witte saus volgens de beschrijving. Verdun de saus met de rest
    van de melk en de crème fraîche. Schenk dit over de pijpjes.
  5. Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bak 25 minuten in het midden van de oven met
alufolie erover. Daarna nog 10 minuten zonder alufolie.




Italiaans kalfsvlees met een lekkere tonijnsaus
Omschrijving van het recept:
Voor 6 personen. Een lekkere kombinatie met vlees en vis.

Bereidingstijd van het recept:
Voorbereidingstijd 50 minuten.
Totale tijd: ongeveer 1 dag en 5 uur (inclusief afkoelen)

Ingrediënten voor dit recept:
1,25 kilo kalfslende, uitgebeend, vet afgesneden en opgebonden,
1 wortel, in plakjes gesneden, 1 stengel bleekselderij, in blokjes gesneden,
1 ui, in plakken gesneden, 1 tot 2 laurierbladen, takjes rozemarijn en tijm,
1 klein bosje peterselie, samengebonden, 8 zwarte peperkorrels,
1/8 theelepel zout, 1/4 liter ongezoute kippe- of kalfsbouillon.

Tonijnsaus:

300 gram tofu(sojakaas), uitgelekt, 1 eetlepel koudgeperste olijfolie,
2 eetlepels vers citroensap, 2 tenen knoflook uit de knijper, 1/4 theelepel
witte peper, 100 gram tonijn uit blik, uitgelekt en in stukjes verdeeld.

Garnering:

60 gram anjovisfilets uit blik, 20 minuten geweekt in 6 eetlepels melk, uitgelekt,
afgespoeld en drooggedept, 1 tot 2 eetlepels kappertjes, uitgelekt.

Bereiding / Instructies:


  1. Leg de wortel, selderij en ui op de bodem van een
    zware vuurvaste kasserol. Doe er de laurierbladen, rozemarijn,
    peterselie, peperkorrels, en het zout erover en
    leg er dan het kalfsvlees bovenop. Giet de bouillon
    rond het vlees en brang het vocht dan langzaam aan de kook.
    Draai het vuur laag en leg de deksel op de kasserol.
    Laat het vlees heel zachtjes ongeveer 1,5 uur smoren
    tot u er makkelijk met een vleespen in kunt prikken.
    Neem de kasserol dan van het vuur en zet hem weg op een
    koude plaats tot het vlees volkomen in het smoornat is afgekoeld.
  2. Doe het vlees over op een snijplank. Zeef het smoornat in een
    kom en giet er de helft van in de afgespoelde kasserol.
    (Bewaar de rest voor een ander gerecht)
    Breng het vocht in de kasserol aan de kook en laat het
    5 tot 8 minuten inkoken tot er nog 4 eetlepels van
    over zijn. Zet de saus weg op een koude plaats, zodat
    hij kan afkoelen. Snij het vlees in 12 plakken en schik
    die op een dienschaal. Dek de schaal losjes af met
    aluminiumfolie en zet hem eveneens op een koude plaats.

Maak de tonijnsaus door de torfu met de olie, het
citroensap, de knoflook en witte peper te pureren
in een keukenmachine of blender. Voeg vervolgens
de tonijn en ingekookte saus toe en pureer alles nog
kort tot het geheel glad is. Verwijder het aluminiumfolie
en giet de saus over het vlees. Dek de schaal weer
losjes af met de folie en zet hem 24 uur in de koelkast,
zodat de smaak van de saus geheel in het vlees kan
doordringen.
Neem het kalfsvlees ongeveer 30 minuten voor het opdienen
uit de koelkast. Garneer de schotel met de anjovis en
de kappertjes.




ossobuco
Omschrijving van het recept:
Kalfsschenkel in groentensaus, geserveerd met risotto.
Voor 4 personen.

Bereidingstijd van het recept:
Bereidingstijd: 2 uur.

Ingrediënten voor dit recept:
4 kalfsschenkels van 200 gram,
50 gram boter,
2 eetlepels olijfolie,
peper, zout en bloem,
2 deciliter droge witte wijn,
1 1/2 deciliter bouillon,
1/2 deciliter zure room,
2 preien,
1 ui,
6 gepelde tomaten (blik),
1 teentje knoflook,
1 rode paprika,
1 groene paprika,
schil van 1 citroen,
rozemarijn,
thijm,
1 1/2 eetlepel (rijste)bloem,
1 eierdooier,
4 eetlepels room,
enkele takjes krulpeterselie.

Voor de risotto:
75 gram boter,
50 gram rundermerg,
1 ui,
400 gram rijst,
1 liter bouillon,
2 draadjes saffraan,
50 gram geraspte parmezaanse kaas.

Bereiding / Instructies:

  1. Bestrooi de kalfsschenkels met wat zout en peper en wentel ze door wat bloem.
  2. Verhit de boter met de olijfolie en bak hierin de schenkels aan beide kanten mooi bruin.
  3. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze circa 2 minuten mee.
  4. Temper de warmtebron en blus af met de wijn en bouillon, vermengd met de zure room.
  5. Voeg nu de uitgeperste knoflook, de in stukken gesneden prei en gepelde tomaat, in reepjes gesneden paprika en de geraspte citroenschil toe.
  6. Breng op smaak met zout en een snufje rozemarijn en thijm.
  7. Laat de ossobuco in circa 1 1/2 uur gaarstoven op laag vuur en voeg indien nodig tussentijds wijn toe. schep het vlees eruit en bind de saus met (rijste)bloem en losgeklopte eierdooier en room.
  8. Garneer met perselie en serveer met risotto.

Risotto:

  1. Verhit 1 eetlepel boter en fruit hierin het rundermerg en de ui ca. 3 minuten.
  2. Voeg de rijst toe en laat deze rondom enige kleur van het hete vet krijgen tot hij glazig is.
  3. Schenk beetje bij beetje de bouillon bij de rijst en laat alles aan de kook komen.
  4. Voeg de saffraan toe, zodat de risotto een mooie gele kleur krijgt. Roer de rijst af en toe om
    en laat hem op laag vuur zachtjes doorkoken (15 a 20 minuten).
  5. Vermeng de gare risotto met het restant van de boter en de helft van de parmezaanse kaas.

Geef de andere helft van de kaas er apart bij.




risotto met daarbij eekhoorntjesbrood
Omschrijving van het recept:
Je moet er een dag van te voren aan beginnen, maar dan
heb je ook iets lekkers!

Bereidingstijd van het recept:
weken 1 dag bereiden halfuurtje

Ingrediënten voor dit recept:
1 ui,
1 teen knoflook,
olijfolie,
(risotto) rijst 2 kopjes,
1 venkelknol,
handje (1 ons) gedroogd eekhoorntjesbrood of in het italiaans funghi(1 nacht laten weken)!

Bereiding / Instructies:


  1. In olie 1 uitje en knoflookteentje fruiten in olijfolie
    hier 2 kopjes rijst (risotto) even mee meebakken (roeren!!)
  2. Gedroogd eekhoorntjesbrood (paddestoelen in italiaans funghi)
    een nacht geweekt en in stukjes gesneden toevoegen. Ook even mee bakken
    Venkel in stukjes gesneden ook mee bakken.
  3. Afblussen met het weekwater van de funghi (eekhoorntjes brood).
  4. Laten koken tot vocht is verdampt.
  5. Water toevoegen (flinke scheut; 2 kopjes) weer laten in dampen.
  6. Een bouillion blok boven de pan verbrokkelen.
  7. Net zo lang water toevoegen tot de rijst gaar is.
  8. Dan afmaken met een half bekertje creme fraiche.... Waanzinnig lekker met een salade.